Jeżeli w szklarni wiosną układamy ściółkę organiczną, na przykład słomę, to na koniec sezonu wegetacyjnego powstaje pytanie: co z nią zrobić? Wewnątrz mogą ukrywać się szkodniki oraz patogeny które w kolejnym sezonie będą narażały rośliny.
2) Zgrabić ściółkę. Resztki ściółki w szklarni zbieramy i przenosimy na kompostownik.
3) Przekopać ściółkę. Zostawiamy ściółkę w szklarni, ponieważ jest istotnym komponentem warstwy próchnicznej. Dalej przekopujemy niezbyt głęboko górną warstwę ziemi wraz ze słomą - ten proces powoduje rozkładanie słomy pod wpływem mikro- i makroorganizmów, dżdżownic co w sposób naturalny wzbogaci ziemię.
Jeśli nie używamy ściółki, to do nawożenia i odkażania ziemi możemy użyć tzw. nawozów zielonych. Do przekopanej ziemi wysiewamy gorzyce, facelije, zboża i inne rośliny - one będą wzbogacać ziemię.